Ο Πόλεμος των Θεών

Neil Gaiman
Εκδόσεις Οξύ

Το πιο πολυβραβευμένο βιβλίο στην ιστορία της φανταστικής λογοτεχνίας!


"Όταν πεθαίνει η πίστη σ' ένα Θεό, πεθαίνει κι ο ίδιος ο Θεός".
Ο Σάντοου είχε ένα και μόνο όνειρο: να βγεί από τη φυλακή και να αρχίσει μια νέα ζωή. Όμως μία μέρα πριν την αποφυλάκισή του, η γυναίκα του και ο καλύτερός του φίλος σκοτώνονται σε ένα δυστύχημα.
Καθ' οδόν προς την κηδεία, ο Σάντοου γνωρίζει έναν αινιγματικό ξένο, τον κ. Γουένσντεϊ, που ξέρει τα πάντα γι' αυτόν και του προτείνει να γίνει ο σωματοφύλακάς του.
Όμως οι δραστηριότητες του κ. Γουένσντεϊ είναι πολύ πιο σκοτεινές απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ο Σάντοου. Κι ο ρόλος του σε αυτές πολύ πιο επικίνδυνος. Γιατί κάτω από την αδιατάρακτη επιφάνεια της καθημερινότητας, μαίνεται ο πόλεμος των θεών, και ο νικητής θα κερδίσει την ίδια την ψυχή της Αμερικής.

Το βιβλίο του Gaiman πραγματεύεται την πάλη ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Τους αρχαίους θεούς, που καθώς ο κόσμος χάνει την πίστη του σε αυτούς, χάνουν και οι ίδιοι κάθε δύναμη. Και τους νέους μας θεούς, το internet, την τηλεόραση κ.α που καθώς η ανθρωπότητα τα λατρεύει σαν πραγματικούς θεούς, παίρνουν σιγά σιγά υπόσταση.

Ο Gaiman μέσα από την εξαιρετική του φαντασία ξεδιπλώνει έναν άξιο προβληματισμό, όχι μόνο το πόσο έχουμε ξεχάσει τις αρχαίες μας παραδόσεις, αλλά και πως έχουμε θεοποιήσει απλά καθημερινά πράγματα, από τα οποία πια εξαρτώμαστε σαν ναρκωτικά. Μήπως τελικά η ρήση "η Θρησκεία είναι το όπιο του λαού" ισχύει? Μήπως απλά η λατρεία μας αλλάζει πρόσωπο?

Το βιβλίο είναι το μόνο βιβλίο φαντασίας που έχει βραβευτεί με: